17 september 2020

Aankoop van panden, privé en zakelijk

Er komt een aantrekkelijke regeling voor starters op de woningmarkt. Kopers van 18 tot 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting bij aankoop van hun eerste woning. Dit levert een besparing op van 2%. Is één van de kopers ouder dan 35 jaar? Dan moet hij/zij wel 2% overdrachtsbelasting betalen over zijn/haar deel.

Kopers vanaf 35 jaar blijven 2% overdrachtsbelasting betalen bij aankoop van een eigen woning. Dit lage tarief geldt alleen als het echt een eigen woning is. Vanaf 2021 geldt dit tarief niet meer voor (bijvoorbeeld) een vakantiewoning of een woning die u verhuurt. Voor alle andere panden (ook zakelijk vastgoed) geldt in 2021 een tarief van 8%.

Bent u van plan een woning te gaan kopen? Dan kan een juiste timing van groot belang zijn! Deze wijziging in de wet is bedoeld om huisjesmelkers te ontmoedigen en zo meer woningen beschikbaar te krijgen voor starters. Vorig jaar spraken wij al gekscherend over Prins Bernhard jr. met al zijn pandjes in Amsterdam. Wij vragen ons af of met deze wetgeving het gewenste resultaat wordt bereikt. Want misschien is een vrijstelling overdrachtsbelasting voor de verkoper wel reden om de vraagprijs van de woning te verhogen. Zo is het de vraag of het voordeel wel bij de juiste persoon terechtkomt.

Gelukkig blijft het beleggen in panden aantrekkelijk. Bent u dit van plan? Wij nodigen u graag uit om een kop koffie te komen drinken en verder te praten over hoe u dit fiscaal goed vormgeeft.

Het eigen woning forfait wordt ook gewijzigd. Dit forfait zakt in 2021 van 0,6% naar 0,5% voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.110.000 (2020: € 1.060.000). Het eigen woning forfait voor woningen met een WOZ-waarde hoger dan € 1.110.000 blijft evenals in 2020 2,35%.

Vanaf 2020 is de versnelde verlaging van het tarief, waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken, ingezet. Het wordt in 4 stappen van 3% verlaagd. 2023 is de uitzondering, dan is de verlaging 2,95%. Hierdoor wordt het hebben van een hypotheekschuld eigen woning fiscaal minder aantrekkelijk.