18 september 2024

Bedrijfsopvolgingsregeling

Bedrijfsopvolgingsregeling: wat verandert er?
De bedrijfsopvolgingsregeling is een fiscale regeling die bedoeld is om de continuïteit van bedrijven te waarborgen bij overdracht van het bedrijf aan de volgende generatie. Voor de overdracht van een onderneming of aandelen in een onderneming bevat de schenk- en erfbelasting en de aanmerkelijk belangregeling een ruime vrijstelling. Het belastingvoordeel bij het schenken van aanmerkelijk belang aandelen kan oplopen tot ruim 46% van de waarde van de aandelen: namelijk 33% aanmerkelijk belangheffing en 20% schenkbelasting.

De regeling in het kort
De bedrijfsopvolgingsregeling bestaat uit twee delen:

  • er is een volledige vrijstelling (100%) van schenk- en erfbelasting bij een verkrijging van een ondernemingsvermogen tot € 1.325.253. Boven dit bedrag geldt een vrijstelling van 83%;
  • voor de aanmerkelijk belangheffing (24,5% tot 33%) is er een doorschuifregeling wat neerkomt op een volledige “vrijstelling”.

Deze regeling geldt alleen voor ondernemingsvermogen, niet voor beleggingsvermogen. Vanaf 1 januari 2024 wordt onroerend goed dat aan derden wordt verhuurd aangemerkt als beleggingsvermogen. Voor dit deel is de regeling dus niet van toepassing.

Belangrijkste punten uit het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025:

  • Verkorting voortzettingseis: 
    De bedrijfsopvolgingsregeling voor de schenk- en erfbelasting is momenteel alleen toepasbaar als schenkers en erflaters de onderneming minimaal een periode in bezit hebben (respectievelijk 5 en 1 jaar). Deze voorwaarde blijft ongewijzigd.
    Vanaf 1 januari 2025 wordt de voortzettingseis voor de verkrijgers versoepeld. Deze voortzettingstermijn wordt verkort van 5 naar 3 jaar. Voor overdrachten die plaatsvinden vóór 31 december 2024 blijft wel de 5-jaarstermijn gelden.
  • Aanscherping voor aandelen: 
    De bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling zijn met ingang van 1 januari 2026 alleen mogelijk voor de verkrijging van aandelen waarmee ondernemingsrisico wordt gelopen. De regeling staat alleen open voor erflaters of schenkers die, al dan niet samen met de partner, ten minste 5% van het totaal geplaatst aandelenkapitaal bezitten. Ook tracking stocks worden uitgesloten van deze regeling.
  • Aanpak misbruik: 
    Zoals aangekondigd komt er ook een aanpak van onbedoeld gebruik van de bedrijfsopvolgingsregeling. Het gaat hier om investeringen die ook wel rollatorinvesteringen worden genoemd. Belastingplichtigen die op (zeer) hoge leeftijd alsnog investeren in een onderneming, om op deze manier de onderneming vrij van schenk- en erfbelasting te laten overgaan. Voor deze belastingplichtigen wordt de bezitstermijn verlengd. Dit geldt voor een erflater of schenker die 2 jaar na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd met een onderneming is gestart.
  • Geen dubbele schenking: 
    Ook was al eerder aangekondigd dat er maatregelen worden getroffen voor het dubbel gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Door het bedrijf eerst te schenken, terug te kopen en vervolgens nog een keer te schenken kan onder de huidige regeling meerdere keren gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling. Dit wil het kabinet tegengaan. Ook als de verkregen onderneming op enige wijze een voortzetting is van de verkochte onderneming, is de bedrijfsopvolgingsregeling niet van toepassing.
  • Wijziging vrijstelling:
    Vanaf 2025 is de eerste € 1.500.000 van het ondernemingsvermogen 100% vrijgesteld. Bedragen daarboven zijn voor 75% vrijgesteld, in plaats van de huidige 83%.