Laat Schoof maar schuiven!
Wat zit er dit jaar in het koffertje?
Derde dinsdag in september: Prinsjesdag! Een dag vol tradities. We zien de glazen koets, Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor en overal zie je de bekende hoedjes. Het belangrijkste moment voor ons is het aanbieden van de Miljoenennota en de begroting voor 2025 in het bekende koffertje door Minister van Financiën Heinen.
Belastingplan 2025
De belastingmaatregelen zijn opgenomen in het Belastingplan 2025. Deze plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer en kunnen dus nog wijzigen. De volledige tekst van de troonrede, de miljoenennota en het belastingplan vindt u terug op de website van de Rijksoverheid. De dagen direct na Prinsjesdag debatteert de Tweede Kamer over de hoofdpunten van de kabinetsplannen: de Algemene Politieke Beschouwingen.
Tien nieuwe wetsvoorstellen
Vorig jaar hadden we tijdens Prinsjesdag te maken met een demissionair kabinet, maar daar was in de wetsvoorstellen weinig van te merken: het waren er maar liefst 15. Dit jaar, met een nieuw kabinet en een nieuwe premier, waren de verwachtingen hoog gespannen. Het aanvankelijke optimisme over een frisse wind in de politiek is echter al getemperd. Toch bevat het Belastingplan 2025 nog 10 wetsvoorstellen. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) lijkt dit keer enigszins buiten schot te blijven.
We kunnen niet uitsluiten dat er ook dit jaar ’s nachts nog een aantal moties worden ingevoerd, dus het blijft afwachten. In de aanbiedingsbrief kondigt Staatssecretaris van Financiën Idsinga, al aan dat het niet is gelukt om alle maatregelen op tijd voor te leggen aan de Raad van State. De eerste nota’s van wijziging op het Belastingplan 2025 zijn in de aanbiedingsbrief al aangekondigd. Aan grensbewaking wordt in dit kader niet gedaan?!
Speerpunten van het kabinet
Speerpunten van dit kabinet zijn migratie, het arbeidstekort en het woningtekort. Hoewel migratie niet terugkomt in de belastingplannen, zijn er op het gebied van arbeid en wonen enkele maatregelen op fiscaal gebied te verwachten:
- de ZZP-discussie komt in zijn geheel niet ter sprake;
- de maatregelen voor de 30%-regeling die eerder zijn getroffen worden gedeeltelijk teruggedraaid;
- de verlaging van het tarief voor de overdrachtsbelasting wordt pas in 2026 ingevoerd.
Visie op de toekomst?
Een duidelijke visie ontbreekt! Wat wordt er nu echt gedaan om het arbeidstekort op te lossen? AI leek een toverwoord te zijn, maar ook hier is geen beleid voor. Het lijkt een beetje op de kruidenier op de hoek van vroeger. Die vroeg altijd: ‘mag het een onsje meer zijn?’ Maar deze kruidenier bestaat niet meer, grote supermarktketens zijn hiervoor in de plaats gekomen. In de Miljoenennota en de belastingplannen lijken oude tijden te herleven. Hier komt er iets bij, daar gaat iets van af. Maar duidelijk beleid om echt iets aan de problematieken te doen lijkt ver weg. De inkomsten en uitgaven worden wel met elkaar in evenwicht gebracht, boekhoudkundig klopt het prima, maar of de problemen daarmee opgelost zijn, is de vraag.
In deze nieuwsbrief geven wij een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Heeft u vragen over de belastingplannen of op ander gebied? Neem dan contact met ons op. Laat Schoof maar schuiven, wij zorgen ervoor dat u goed voorbereid bent op alle veranderingen!