Giftenaftrek in de vennootschapsbelasting: wat zijn de veranderingen?
Wat hebben giftenaftrek en renteaftrekbeperking met elkaar te maken?
Op het eerste gezicht niks zou je denken. Behalve dan dat het voorstel is dat de giftenaftrek wordt gefinancierd vanuit een verdere beperking van de renteaftrek. Hoe? Dat leest u hieronder en in het andere artikel renteaftrekbeperking vastgoedlichamen.
Giften vanuit privé
Als u vanuit privé geld geeft aan een goed doel (ANBI), kunt u deze gift onder voorwaarden aftrekken van uw belastbaar inkomen uit werk en woning. Of u de gift kunt aftrekken is afhankelijk van de instelling waaraan u de gift doet en op welke manier. Bent u van plan te doneren aan goede doelen vanuit privé en wilt u daar meer informatie over? Neem dan contact met ons op.
Giften vanuit de vennootschap
Wordt de gift door een BV gedaan? Dan is het nu nog zo dat giften aan ANBI’s en steunstichtingen SBBI aftrekbaar zijn van de winst. Hieraan is wel een maximum verbonden. Jaarlijks bedraagt de aftrek maximaal 50% van de winst, met een maximum van € 100.000. Boven dit bedrag is de gift niet aftrekbaar. Ook is het nu nog zo dat de gift niet wordt gezien als een belaste uitdeling aan de aandeelhouder in privé (belast met aanmerkelijk belang heffing).
Wat verandert er met het Belastingplan 2025?
Op Prinsjesdag 2024 is het Belastingplan 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. Eerder was in het Hoofdlijnenakkoord aangekondigd dat de giftenaftrek in de inkomstenbelasting zou worden beperkt. Dit is niet meegenomen in het Belastingplan 2025. Voor giften vanuit privé blijft de regeling ongewijzigd.
Wel is in het Belastingplan 2025 voorgesteld dat giften vanuit de BV niet langer aftrekbaar zijn. Verder wordt deze gift aangemerkt als een uitdeling aan de DGA, die is belast met inkomstenbelasting- en dividendbelasting (aanmerkelijk belang heffing).
Een uitzondering wordt gemaakt voor giften in de vorm van sponsoring en reclame. Deze kosten blijven aftrekbaar, wat interessant is voor BV’s die via sponsoring goede doelen willen steunen.
Amendement 1 oktober 2024
De bedoeling was dus de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting af te schaffen. U vraagt zich misschien af: is dit zo’n ingrijpende maatregel en komt dit dan veel voor? Het antwoord hierop is ja. En ook wordt deze giftenaftrek toegepast in combinatie met een ‘eigen’ ANBI, dit kan extra voordeel op leveren.
Op 1 oktober 2024 hebben Tweede Kamerleden een voorstel ingediend tot wijziging van dit wetsvoorstel. Voorgesteld wordt om de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting in stand te laten. Dit kan betekenen dat BV’s de huidige wijze van giftenaftrek ook ná 2025 kunnen continueren. In hoeverre dit voorstel wordt aangenomen is nog afwachten. Maakt u gebruik van de giftenaftrek vanuit uw BV, al dan niet in combinatie met een ‘eigen’ ANBI? Wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op.
Hoe wordt het amendement gefinancierd?
Het behouden van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting kost de Staat uiteraard geld. Dit moet op enige manier worden gefinancierd. Om dit te financieren stellen de Tweede Kamerleden voor dat er een wijziging plaatsvindt in de tijdens Prinsjesdag 2024 aangekondigde renteaftrekbeperking voor vastgoedlichamen. Wat dit precies inhoudt, leest u in ons artikel over de renteaftrekbeperking voor vastgoedlichamen.