Let op:
Dit bericht bevat verouderde informatie. De informatie in dit bericht is niet meer correct en/of onvolledig.

Meer informatie? Neem gerust contact op.

25 november 2020

BIK – Baangerelateerde investeringskorting

Vanaf 1 januari 2021 wordt de BIK ingevoerd. Deze regeling is bedoeld om werkgevers in verband met de coronacrisis investeringen te laten doen met toepassing van een nieuwe investeringskorting, de BIK. Als u als werkgever een investering doet in uw bedrijf, bijvoorbeeld de aanschaf van een machine, dan krijgt u een korting die u kunt verrekenen via de loonheffingen.

  • Voor investeringen tot € 5.000.000 per kalenderjaar geldt een korting van 3,9% van het investeringsbedrag
  • Voor investeringen boven € 5.000.000 per kalenderjaar geldt een korting van 1,8% van het investeringsbedrag

Deze regeling geldt alleen voor nieuwe investeringen in nog niet gebruikte bedrijfsmiddelen waarvan de verplichting is aangegaan vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. Verder geldt nog dat de ondergrens van de investering € 1.500 per bedrijfsmiddel is en € 20.000 per aanvraag. U mag maximaal 4 aanvragen per jaar indienen.

U moet de investeringen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 helemaal hebben betaald en binnen 6 maanden na die volledige betaling ook gebruiken.

Hoe kunt u deze regeling benutten? Het is een afdrachtvermindering op de loonheffing. Het bedrag aan BIK waar u recht op hebt, wordt betaald door het RVO na aanvraag. U moet nog wel even geduld hebben. Het aanvraagloket voor de BIK gaat open vanaf 1 september 2021. U kunt deze afdrachtvermindering dan nog in 2021 toepassen. Het betreft een afdrachtvermindering op de loonheffingen, dus deze regeling levert direct euro’s op! Het is geen investeringsaftrek. Naast de BIK-regeling kan voor dezelfde investeringen onder voorwaarden ook gebruik worden gemaakt van de investeringsaftrek, de EIA, de MIA en de VAMIL.

Dit voorstel moet nog door de Eerste Kamer. De geplande datum van stemming is 15 december 2020.