25 november 2020

Boeterente hypotheek

Jarenlang was het standaardadvies om, zodra u in uw B.V. een beetje vermogen had, de hypotheek voor uw eigen woning over te sluiten naar uw eigen B.V. Want de rente die u aan de bank betaalt is echt weg, dan betaalt u toch liever rente aan uw eigen B.V.

Ook de fiscus hielp hier een handje. Van elke euro hypotheekrente kreeg u tot een paar jaar geleden maar liefst 52 cent terug! En uw B.V.? Die hoefde slechts ongeveer 40 cent te betalen. Van elke euro stak u dus maar liefst meer dan 10 cent extra in uw zak.

Maar dat wordt snel verleden tijd! Over 2 jaar krijgt u van elke euro hypotheekrente nog maar 37 cent terug. En uw B.V. betaalt nog steeds ongeveer 40 cent. Dit gaat u dus geld kosten (zeker als u zich bedenkt dat door het eigen woning forfait een deel van de rente überhaupt niet aftrekbaar is)! Op de lange termijn bespreken we graag hoe u met uw hypotheek moet omgaan. Maar er is dit jaar voor de laatste keer nog een voordeeltje te behalen en wel via de boeterente.

Hoe werkt het? Als u nu uw hypotheek oversluit naar een lagere rente, moet u een boeterente betalen. Als de looptijd van de hypotheek nog erg lang is, dan is de boeterente hoog. Dat klinkt niet aantrekkelijk. Maar nu het goede nieuws over de boeterente: de boeterente is voor u in privé dit jaar aftrekbaar tegen 46% terwijl uw B.V. nog steeds circa 40% belasting betaalt over de ontvangen boeterente. Maar 2020 is het laatste jaar dat dit nog echt interessant is. Daarna lijkt het voorgoed afgelopen met de fiscale voordelen in box 1 van de lening voor de eigen woning bij uw B.V.

Wat u ook in uw achterhoofd moet houden is dat de hypotheekrente bij banken op dit moment historisch laag is. Dus in plaats van geldleningen over te zetten naar de eigen B.V. kan het ook een overweging zijn om juist nu een herfinanciering bij de bank aan te gaan. U kunt goedkoop geld ‘ophalen’. Ook met de regelgeving over het excessief lenen op komst kan dit zeker uitkomst bieden.

Wilt u weten wat in uw situatie interessant kan zijn? Wij informeren u graag verder hierover. Een aandachtspunt is nog dat niet alleen de aftrek van hypotheekrente tegen een lager tarief gaat, maar ook andere aftrekposten, zoals betaalde alimentatie en premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook dit zijn posten om nog eens goed te bekijken.