Let op:
Dit bericht bevat verouderde informatie. De informatie in dit bericht is niet meer correct en/of onvolledig.

Meer informatie? Neem gerust contact op.

9 juni 2021

Baangerelateerde investeringskorting (BIK) ingetrokken

Eerder informeerden wij u over de baangerelateerde investeringskorting (BIK). Deze regeling is per 1 januari 2021 ingevoerd en is bedoeld om werkgevers in verband met de coronacrisis investeringen te laten doen met toepassing van een nieuwe investeringskorting, de BIK. Als u als werkgever een investering doet in uw bedrijf, bijvoorbeeld de aanschaf van een machine, dan krijgt de werkgever een korting die u kunt verrekenen via de loonheffingen.

Op 28 mei 2021 heeft het kabinet bekendgemaakt dat de BIK met terugwerkende kracht wordt ingetrokken. De reden hiervan is dat er onzekerheid is ontstaan of de BIK moet worden aangemerkt als ongeoorloofde staatssteun op basis van het Europees recht.

Het kabinet overweegt nu om de AWF-premie (Algemeen Werkloosheidsfonds) vanaf 1 augustus 2021 te verlagen om zo alsnog het doel te bereiken ondernemers te stimuleren om te blijven investeren. Via de AWF-premie betalen werkgevers mee aan de uitkeringen van werklozen. Door de AWF-premie te verlagen, worden de loonkosten van de ondernemer lager en blijft er meer ruimte over voor investeringen. Het is nog niet duidelijk hoe de exacte wetgeving hierover eruit komt te zien.