8 oktober 2021

Wetsvoorstel excessief lenen on hold

Op 17 juni 2020 heeft Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief het wetsvoorstel “Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap” ingediend bij de Tweede Kamer. Het was de bedoeling dat dit wetsvoorstel in 2023 zou worden ingevoerd. Op basis van dit wetsvoorstel mogen DGA’s nog maar maximaal € 500.000 lenen bij de eigen B.V. Leent u meer? Dan wordt dit meerdere als fictief voordeel aangemerkt en belast met 26,9% aanmerkelijk belangheffing. Voor eigen woningleningen geldt in principe een uitzondering.

Vrijdag 1 oktober 2021 werden we verrast door een brief van dezelfde Staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer waarin hij de Tweede Kamer verzoekt de behandeling van het wetsvoorstel “Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap” voorlopig aan te houden. De reden van het verzoek is dat de Staatssecretaris wil dat het wetsvoorstel in samenhang met de mogelijke aanpassingen in box 1 en box 3 wordt bekeken. Komt van uitstel ook afstel? Dat is niet duidelijk. Het aanhouden van het wetsvoorstel brengt onduidelijkheid. Wat kunnen we verwachten? Is alleen de behandeling uitgesteld en wordt het voorstel in 2023 gewoon op deze manier ingevoerd? Of gaan er nog grote wijzigingen plaatsvinden nu het wetsvoorstel in breder verband wordt getrokken? We weten het niet. Het is een kwestie van afwachten. Als er verdere ontwikkelingen zijn, dan brengen wij u uiteraard op de hoogte!

Is het herfinancieren van uw lening bij een bank de belangrijkste mogelijkheid om uw leningen bij uw B.V. terug te brengen? Dan raden wij u aan om niet te wachten totdat er duidelijkheid is. Voeren ze in Den Haag het wetsvoorstel wel gewoon in 2023 in? Dan heeft u dan wellicht te weinig tijd om de financiering bij de bank nog rond te krijgen. De loketten bij de bank zijn nu nog redelijk open begrijpen wij en de rentes zijn nog steeds laag. Heeft u meer opties om de lening tijdig en snel af te lossen? Dan heeft u wat langer de tijd om te wachten.