21 september 2023

Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag, een dag vol tradities: de glazen koets maakt haar traditionele rijtoer, de troonrede wordt voorgelezen door Koning Willem-Alexander (met leesbril dit jaar), de bekende hoedjesparade, de balkonscène en het koffertje van Minister van Financiën Kaag. Daarnaast werd er weer een extra koninklijk tintje aan toegevoegd, Prinses Alexia was er voor het eerst bij.

Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag presenteert het kabinet de Miljoenennota en de begroting voor 2024. De belastingmaatregelen zijn opgenomen in het Belastingplan 2024. De plannen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer en kunnen dus nog worden aangepast. De volledige tekst van de troonrede, de miljoenennota en het belastingplan vindt u terug op de site www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag.

15 wetsvoorstellen

Voor ons is het traditie op Prinsjesdagavond alle plannen door te spitten en deze in de vorm van deze nieuwsbrief toe te lichten. Zo ook dit jaar. Na de Voorjaarsnota 2023 waren wij erg benieuwd wat er dit jaar uit het bekende koffertje zou komen. Het is een demissionair kabinet, maar dat zou je niet zeggen als je de omvang van alle plannen ziet. Het pakket Belastingplan 2024 bestaat namelijk uit maar liefst 15 wetsvoorstellen.

Toeslagen als infuus voor de samenleving?

Hét thema van Prinsjesdag 2023 is bestaanszekerheid. Het kabinet trekt 2 miljard uit om te voorkomen dat de armoede in Nederland toeneemt. Met dit geld gaat het kindgebonden budget omhoog, stijgt de huurtoeslag en komt er een verhoging op de arbeidskorting. Toeslagen als infuus voor de samenleving? Als we iets hebben kunnen leren van de afgelopen jaren is het wel dat toeslagen niet het gewenste resultaat opleveren! Het is ook niet voor niks dat het wetsvoorstel “Wet compensatie wegens selectie aan de poort” een onderdeel is van het Belastingplan 2024. Het resultaat van jarenlange discriminatie bij de Belastingdienst van bepaalde groepen belastingplichtigen.


Meer werken loont niet

We hebben in Nederland overal een tekort aan personeel, in de zorg, in het onderwijs, in de techniek en noem maar op. Vaak wordt gezegd dat er ook nergens zo veel parttime werknemers zijn als in Nederland en dat dáár misschien een oplossing moet worden gezocht. Dat je dit niet bereikt door het verhogen van toeslagen en de arbeidskorting heeft Arjen Lubach in zijn avondshow op Prinsjesdag wel heel duidelijk gemaakt. Meer werken loont absoluut niet als daartegenover staat dat je op allerlei manieren wordt gekort op toeslagen en kortingen. Maar goed, misschien mogen we ook niks anders verwachten van een demissionair kabinet. Ook van de algemene beschouwingen moeten we niet al te veel verwachten. Wij gaan ervan uit dat de politieke partijen hun kruit droog zullen houden tot ná de verkiezingen in november van dit jaar.

Enfin, terug naar de plannen. In deze nieuwsbrief geven wij een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Heeft u vragen over de belastingplannen of op ander gebied? Neem dan contact met ons op.